Prijavi se na bilten

Prijavi se na bilten Stellantis Communications i budi u toku na svim vestima.

17 Sep 2018

Fiat Professional na Međunarodnom Sajmu Automobila u Hanoveru za 2018. godinu

Fiat Professional je u Hanoveru predstavio osam vozila koja čine njegovu veliku, dobro osmišljenu porodicu, koja pokriva svaki radni zadatak zahvaljujući neprevaziđenoj svestranosti po pitanju opreme. Dakle ovo je zaokružena ponuda, sa idealnim rešenjem za svaki zadatak koji podrazumeva transport putnika ili robe jer su pokriveni svi segmenti, od kombija na bazi automobila do velikih kombija i pikapa, sa svim vrstama karoserije, sa različitim dimenzijama i zapreminama tovarnog prostora, a da ne pominjemo kompletan izbor međuosovinskih rastojanja, širina i visina, kao i visoko-efikasne motore koji koriste različita pogonska goriva (benzin, dizel, TNG i metan).

Fiat Professional na Međunarodnom Sajmu Automobila u Hanoveru za 2018. godinu
  • Fiat Professional je na svom štandu predstavio kompletnu ponudu komercijalnih vozila, od kojih je svako kreirano za posebnu upotrebu, da bi se kupcima pomoglo u svakom aspektu njihovog poslovanja.
  • Ducato: najprodavaniji model iz Fiat Professional porodice i neprikosnoveni lider na evropskom tržištu predstavlja svu svoju svestranost u Hanoveru; od verzije u kojoj se prodaje hrana do MEC (Mopar Express Care) mobilnog servis centra, do Tractor Cab verzije i verzije sa golom šasijom, kreirane i isporučene kao osnova za razne verzije, uključujući kuće na točkovima (70% od svih kuća na točkovima u Evropi je izgrađeno na osnovi modela Ducato), da ne pominjemo šlep vozila, transportere lakih vozila, verziju za transport konja i mobilne prodavnice. Fiat Profiessional ipak sarađuje sa najboljim evropskim kompanijama za proizvodnju opreme, uključujući kompaniju AL- KO, koja je lider u proizvodnji posebnih šasija.
  • Tu je i najveća porodica ekoloških vozila na tržištu: pored modela Ducato Minibus Natural Power, ponuda ekološkog transporta obuhvata i model Doblò, ovde predstavljen u verziji sa dužim međuosovnskim rastojanjem, kao i agilni model Fiorino, oba u Natural Power verzijama koje idu na prirodni gas, što potvrđuje lidersku poziciju FCA grupe u prodaji vozila koja za pogon koriste komprimovani prirodni gas (CNG), sa više od 720,000 prodatih putničkih i komercijalnih vozila.
  • Ponudu na Fiat Professional štandu zaokružuju fascinantni Fullback Cross koncept kompanije Garage Italia i model Talento Shuttle kompanije Irmscher. Obe verzije poseduju karakter koji dočarava životni stil, kao i svestranost, i donose vrhunske performanse u svakodnevnom radu da bi se maksimalno iskoristio svaki trenutak u toku dana.
  • Na sajmu u Hanoveru takođe je predstavljen i Mopar® Connect Fleet, paket automobilskih usluga posvećen održavanju flote i bezbednosti FCA vozila namenjen menadžerima flote u malim i srednjim preduzećima.

Fiat Professional je u Hanoveru predstavio osam vozila koja čine njegovu veliku, dobro osmišljenu porodicu, koja pokriva svaki radni zadatak zahvaljujući neprevaziđenoj svestranosti  po pitanju opreme.  Dakle ovo je zaokružena ponuda, sa idealnim rešenjem za svaki zadatak koji podrazumeva transport putnika ili robe jer su pokriveni svi segmenti, od kombija na bazi automobila do velikih kombija i pikapa, sa svim vrstama karoserije, sa različitim dimenzijama i zapreminama tovarnog prostora, a da ne pominjemo kompletan izbor međuosovinskih rastojanja, širina i visina, kao i visoko-efikasne motore koji koriste različita pogonska goriva (benzin, dizel, TNG i metan).

Svet životnog stila je dočaran konceptom Fullback Cross kompanije Garage Italia i Talento Shuttle kompanije Irmscher

Zvezda Fiat Professional štanda je zadivljujući Fullback Cross koncept Garage Italia, originalno vozilo napravljeno u saradnji sa kreativnim odeljenjem kojim rukovodi Lapo Elkan (Lapo Elkann). Spoljašnost ovog vozila krasi upečatljiva dvobojna kombinacija zelene i bronzane boje, sa bronzanim poklopcima retrovizora i crnim mat felnama od 17 inča, u kombinaciji sa originalnom Elmo Vintage braon kožom u unutrašnjosti vozila.
Predstavljeno vozilo je bazirano na pikap modelu Fullback Cross, koji ima izgrađen karakter životnog stila i koji je svestran i u stanju da zadovolji potrebe mobilnosti i slobode, da pruži vrhunske performanse tokom svakodnevnog rada i izvuče maksimum iz svakog trenutka u toku dana. Kada se nalazite unutar modela Fullback Cross, savladavanje svih prepreka postaje toliko jednostavno, bez potrebe da za kompromisom, bez ograničenja i bez polovičnih rešenja. Ovaj pikap kompanije Fiat Professional spaja nepomirljive karakteristike: on je najpouzdaniji poslovni partner i najuzudljiviji saputnik u svakoj avanturi. Sve njegove funkcije i oprema čine ga neverovatno jednostavnim za korišćenje, i to bez žrtvovanja udobnosti: ima maksimalnu agilnost u bilo kojoj situaciji zahvaljujući najboljem prečniku zaokreta u klasi, parkiranje je pojednostavljeno uvođenjem zadnje kamere, a udobnost garantuju kožna sedišta i automatski menjač. Štaviše, može da se osloni na najsveobuhvatniji sistem za kontrolu proklizavanja u klasi, da vozača dovede do bilo koje destinacije:
Samo jednim pritiskom na dugme prelazite sa pogona na dva točka, koji je idealan za uštedu goriva, na pogon na sva četiri točka sa Torsen centralnim diferencijalom za terensku vožnju. Uz to, Fullback Cross nudi i režim sa prenosnim odnosom niskog opsega kao opciju, a za najzahtevnije terene tu je mehaničko zaključavanje zadnjeg diferencijala. 
Pored Fullback Cross koncepta kompanije Garage Italia, tu je i Talento Shuttle model koga je personalizovala nemačka kompanija Irmscher, koja se specijalizovala za trkačke i funkcionalne modifikacije. Ova verzija, koja će se pojaviti na tržištu sledećeg meseca, potvrđuje ogromnu fleksibilnost ovog modela i njegove prirodne predispozicije za upotrebu u okviru ekskluzivnog voznog parka na aerodromu ili hotelske službe za transport; ovo je izuzetno svestrano vozilo zahvaljujući tome što ima četiri pojedinačna sedišta u zadnjem redu i što raspored sedenja može kompletno da se prerasporedi.
Izloženo vozilo je napravljeno na bazi posebnog izdanja modela Talento Sportivo, koji je pušten u prodaju pre nekoliko meseci, i poseduje nekoliko stilskih detalja koji naglašavaju njegov izgled. Za početak, tu su metalik crna boja i velike crne mat felne od 18 inča, pragovi vrata i krovni spojler su u boji karoserije, a tu je i crni mar prednji spojler sa crvenim umetkom. Sportski izgled je dodatno naglašen sportskom postavkom koju donose posebni nisko postavljeni amortizeri.
Ovaj posebni Talento koji je prikazan na sajmu može da preveze do 6 putnika, uključujući vozača, i ima veoma luksuznu unutrašnjost gde je svakom detalju posvećena pažnja da bi se obezbedilo maksimalno uživanje u putovanju za svakog putnika. Na primer, unutrašnjost je potpuno crna, sa crnom instrument tablom i srebrnim detaljima na komandama, sa četiri elegantna pojedinačna sedišta pozadi, koja su oblikovana i presvučena kožom sa crvenim šavovima i opremljena sopstvenim naslonima za ruke. Oni se takođe okreću i pomeraju zato što su montirani na šinama: to omogućava da se ceo prostor za putnike iskoristi i transformiše po želji.
Za kraj, tu je zgodan mali stočić između dva reda sedišta, koji se može ukloniti po potrebi. Enterijer ovog neobičnog modela Talento Shuttle je kompletiran ukrasnim obodima prozora i detaljima na enterijeru od crne kože sa crvenim šavovima.
Prikazan u konfiguraciji Combi, sa dugim međuosovinskim rastojanjem i niskim krovom (L2H1), Talento ne samo da ima privlačnu, dinamičnu liniju, već i pruža nenadmašan, potpuno prilagodljiv prostor za putnike, u koji staje sav prtljag.

Konverzije modela Ducato, najprodavanijom verzijom modela FIAT Professional sa više od tri miliona prodatih primeraka

U Hanoveru, posetioci će imati priliku da razgledaju dva vozila zasnovana na modelu Ducato, koji dokazuju ogromnu prilagodljivost najprodavanije verzije modela FIAT Professional. Na štandu će biti prikazan Ducato konvertovan za poslove ulične prodaje hrane sa crnim eksterijerom, sivim enterijerom i 2,3 Multijet2 motorom od 130 KS. Pored toga, poznati MEC (Mopar Express Care), vozilo na osnovi modela FIAT Ducato opremljeno je kao prava pokretna radionica, sa oblastima za prijem, dijagnozu i rad. Izložbu na Međunarodnom sajmu u Hanoveru 2018. upotpunjuje prikaz dve Ducato kabine, dizajnirane kao deo osnovnog paketa za više verzija prikolica za spavanje u kojima je Ducato tržišni lider (70% svih prikolica za spavanje u Evropi proizvodi se na osnovi brenda Ducato), kao i posebne verzije kao što su vozila za šlep, laki prevozi za vozila, prikolice za konje i mobilne prodavnice, što naglašava modelove jedinstvene osobine dizajna stila, tehnologije i motora.
Prikazana vozila potvrđuju potencijal modela Ducato – i svih drugih modela FIAT Professional – za opremanje za nebrojene specijalne namene u svetu prevoza putnika i konverzije vozila: od prevoza ljudi do podrške s mobilnošću, od mobilnih radionica do kamioneta, od izolovanih do razhlađenih vozila, i od rekreativnih prikolica do vozila lokalne samouprave. Ukratko, ne postoje granice za namene i mobilnost koju nudi konvertovano vozilo FIAT Professional, što dokazuje i saradnja sa glavnim evropskim kompanijama koje se bave specijalizacijom vozila, kao što je AL-KO, lider u industriji proizvodnje specijalnih šasija.

FIAT Professional KPG linija
FCA je preko 20 godina evropski lider kada je u pitanju prodaja vozila na benzin/prirodni gas, sa više od 720.000 registrovanih automobila i komercijalnih vozila. Linija FIAT Professional ima pet modela: Fiorino, Doblò Cargo, Ducato, Ducato Panorama i Panda Van.
Tri KPG vozila su prikazana na sajmu u Hanoveru. Prvo je Ducato Minibus opremljen sa 3,0 Natural Power motorom sa niskim uticajem na životnu sredinu koji radi na prirodni gas, i isporučuje 140 KS i maksimalni obrtni momenat od 350Nm: sa autonomijom od oko 400km, on predstavlja korisnu alternativu klasičnim dizel motorima sa sličnim karakteristikama u pogledu snage i nosivosti. Još jedna posebna osobina ovog vozila je konfiguracija sa 14 sedišta (uključujući i vozačevo), koja, zajedno sa verzijom Shuttle sa 9 sedišta i Minibus verzijom sa 17 sedišta, upotpunjuje najprodavaniju liniju FIAT Professional sa svim vrstama vozila za prevoz putnika: pored toga što su savršena vozila za hotele i sportske klubove, za vožnju po gradovima i izvan njih i za turizam na srednje i veće daljine, savršena su i za kompanije koje se specijalizuju u podršci pri mobilnosti. S odobrenjem za vozila kategorije M2 sa ukupnom dozvoljenom težinom od 4,3 tone (što je jedinstveno kada su u pitanju vozila sa pogonom na prednjim točkovima), Ducato Minibus prikazan u Hanoveru ima međuosovinsko rastojanje od 4.035 millimetres, u kombinaciji sa visokim krovom (H2) i dužinom od 5.998 mm (L4), sa 14 sedišta. Opremu, koja je odabrana tako da obezbedi najviše komfora za putnike, čine sedišta sa naslonom koji se može pomeriti 13 stepeni, LED dnevno i noćno osvetljenje, policu sa svake strane, sa pregradama za skladištenje i pojedinačnim LED svetlima, pojedinačnim ventilacionim otvorima i dve USB stanice za punjenje za svaki red sedišta.
Na Fiat Professional štandu takođe se nalazi i model Doblò Cargo Natural Power sa motorom koji troši dve vrste goriva, benzin i prirodni gas (KPG). U pitanju je 1,4-litarski T-JET Natural Power motor sa 16 ventila koji isporučuje maksimalnih 120 KS
(i kada ide na benzin i kada ide na metan) i napredan obrtni moment (206 Nm pri 3.000 opm). Stoga ovaj model ima veliku fleksibilnost brzina, sa smanjenom upotrebom 6-stepenog menjača, za prijatnu i opuštajuću vožnju. Dovoljno je samo da dodirnete papučicu gasa da biste dobili odličan odziv, potpomognut inercijom turbo punjača. Ovo vozilo dakle ispunjava i ekološke i poslovne potrebe: čitava zapremina tovarnog prostora je ostala netaknuta, jer su boce za prirodni gas montirane ispod poda. Ukupan kapacitet je 95 litara, što je jednako 16 kg prirodnog gasa, za verzije sa kraćim međuosovinskim rastojanjem koje imaju 4 boce (Cargo verzija sa dužim međuosovinskim rastojanjem ima 5 boca i u njega može da stane 130 litara/oko 22 kg prirodnog gasa), uz dodatak rezervoara za benzin kapaciteta 22 litre.  Izloženo vozilo takođe predstavlja čitav niz opreme pogodne za različite poslovne potrebe, kao što su modularne police koje mogu da se postave sa obe strane vozila, sa odeljcima za odlaganje stvari, rafovima i fiokama. Štaviše, u poređenju sa dizel verzijom, zapremina je identična: do 4,6 m3 sa rekordnom korisnom nosivošću od 980 kg.
I za kraj, na štandu u okviru ovog nemačkog sajma prikazan je i model Fiorino Natural Power, sa 1,4-litarskim kombinovanim motorom koji koristi benzin i prirodni gas, koji isporučuje 70 KS i može da pređe 900 km sa jednim rezervoarom, u svetlo sivoj boji sa enterijerom u istoj toj boji. Prirodni gas se skladišti u dve čelične boce ukupnog kapaciteta 77 litara (13 kg gasa), koji se nalaze ispod poda. Tovarni prostor, potpuno ravan i pravilnog oblika čitavom svojom dužinom, omogućava optimalno korišćenje sa zapreminom od 2,4 m3 sa pokretnom pregradom i korisnom nosivošću od 500 kg (uključujući i vozača). Druge verzije motora potvrđuju da je vozilo savršeno za urbane sredine, zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini koja ga čini agilnim u saobraćaju i jednostavnim za parkiranje, uprkos njegovom impresivnom tovarnom prostoru od 2,8 m3 i korisnom nosivošću od 610 kg, što ga čini jedinstvenim u celoj klasi po pitanju troškova održavanja, udobnosti i funkcionalnosti.
Prema tome, ova tri Fiat Professional vozila koja koriste CNG dokazuju da FCA konstantno posvećuje pažnju pitanju zaštite životne sredine kroz istraživanja i razvoj opipljivih rešenja za poboljšanje performansi i smanjenje potrošnje, u kombinaciji sa ekološkom i ekonomskom održivošću. Štaviše, OEM vozila, to jest vozila sa originalnom opremom koja se već u fabrici sklapaju sa modifikacijama šasije koja je napravljena u skladu sa pratećom tehnologijom, podvrgnuta su bezbednosnim testovima i testovima izduvnih gasova kao i konvencionalna vozila i mogu da se pohvale najvišim standardima udobnosti i bezbednosti.
Sa bonusom u vidu činjenice da je danas prirodni gas, pametna, ekološki održiva opcija za pogon vozila. On je čist, bezbedan, praktičan i jeftin. Korišćenje prirodnog gasa donosi smanjenje emisije ugljen dioksida za 43% (kada se pomeša sa biometanom,prema analizi ekološkog uticaja), uz smanjenje oksida azota % i finih čestica od 94-95%. Uz to, vozila koja idu na prirodni gas imaju dozvolu da ulaze u gradska jezgra koja primenjuju saobraćajna ograničenja, i mogu da koriste podzemne garaže i trajekte.

Mopar® Connect: povezanost na daljinu, bolja zaštita, takođe i za flote

Usluge Mopar® Connect predstavljaju paket usluga za sigurnost i daljinsku kontrolu vozila koji moža da se konfiguriše na vozilu prilikom kupovine, a može da se doda i nakon kupovine.
Detaljnije, Mopar® Connect integrisan je sa uslugama Uconnect LIVE (gde su one ponuđene) i donosi nove funkcije kao što je pomoć na putu, koja uključuje pomoć u slučaju sudara ili lociranje vozila nakon krađe. Ovaj sistem takođe može da se koristi za upravljanje nekim od funkcija vozila na daljinu, na primer, slanje upozorenja ako automobil pređe određenu brzinu ili izađe iz zone koju ste prethodno odredili na mapi, kao i zaključavanje i otključavanje vrata. I na kraju,  Mopar® Connect takođe omogućava korisnicima da lako lociraju svoj parkirani automobil i vide informacije o stanju automobila, nivou goriva i baterije na pametnim telefonima. Ukratko, Mopar® Connect nudi više sigurnosti, spokojnosti i neprestane kontrole vozila.

Kako bi se odgovorilo na potrebe različitih kupaca – od fizičkih lica do preduzeća – Mopar® Connect nudi usluge sa rešenjima koja odaju utisak posvećenosti. Na primer, usluga Mopar® Connect Fleet dostupna je za rukovodioce poslovnih i/ili komercijalnih voznih parkova, koja, pored osnovnih funkcija, može da se koristi i za praćenje i upravljanje flotama na veoma siguran i efikasan način putem portala napravljenog od strane kompanije Targa Telematics. Dostupna u dve verzije (Osnovna i Viša), inovativna usluga Mopar® Connect Fleet koristi interfejs koji je jednostavan za korišćenje i kojem Rukovodioci flote mogu direktno pristupiti putem pametnog telefona i stacionarnog računara kako bi kontrolisali sve aktivnosti i pratili status svakog vozila u pogledu pružanja usluge i podrške i održavanja. Usluga Mopar Connect Fleet dostupna je u Ovlašćenoj mreži distributera FCA.

Ostali sadržaji

Prijavi se na bilten.

PRIJAVI SE SADA